:

Потребителите недоволни - захарта не е достатъчно сладка

Потребителите недоволни - захарта не е достатъчно сладка

Захарта, която се продава по магазините, не е достатъчно сладка, твърди производителят на зеленчукови консерви Коста Цветков. „Мои колеги отдавна се оплакват, аз не вярвах, но вече трябва да слагам по12 кг захар на един бидон с царска туршия вместо по 10  кг, за да постигна нужната сладост“, обяснява производителят.

Оказва се, че тези твърдения не са безпочвени. У нас по отношение на захарта са валидни европейските стандарти за качество - т.н. стандарт ЕЕС. Той регламентира максималните нива на съдържание на влага, пепел, инверт и цветност на продукта, както и максималното ниво на поляризация. У нас действа и национален стандарт за захарта – БДС 390/1979.  Приет е  през 1979 г., за последно е актуализиран през 1989 г. и оттогава не е променян.

За съжаление, той се прилага много малко, защото около две трети  от захарта, която се предлага на българския пазар е вносна, коментира за AgroLife Георги Узунов, председател на Съюза на  производителите на захар и захарни продукти.

По думите му захарта, която се произвежда в единствения работещ захарен завод у нас – в Горна Оряховица, отговаря на показателите в европейския стандарт за качество ЕЕС,  както и  на националния стандарт за качество - БДС 390/1979.

Недостатъчната сладост обаче не е единственият проблем.

Производителите на домашен алкохол отново се жалват, че не всяка захар става за ракия. Според експертите ферментационните качества на захарта зависят в основна степен от съдържанието на серни съединения и по-специално на сулфити в продукта.

Нивото на сулфитите обаче не се контролира от действащите стандарти за качество, поради което на този показател се обръща много малко внимание. Съдържание на сулфити над определена норма влошава или забавя значително процесите, свързани с ферментация. В резултат на това могат да възникнат проблеми при домашното производство.

За щастие, българската захар се произвежда с много ниско съдържание на сулфати, затова гроздето и плодовете, в които се добавя, ферментират много добре, коментира Георги Узунов.

07:45ч. 10.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.