От пощата на AgroLife.bg:

Потребители питат за качеството на овчето кисело мляко

Потребители питат за качеството на овчето кисело мляко

 

Има ли измама с овчето кисело мляко и доколко то е натурално? Този въпрос зададоха читатели на AgroLife.bg, след като на Фермерския пазар в София на 26 юли т.г. бе обявено, че се предлага последното овче мляко за сезона. Тогава производителите заявиха, че скоро ще престанат да доят овцете си и следващото свежо мляко ще се появи на трапезата ни през април 2018 г.

В разрез с тези твърдения овче кисело мляко се продава и в момента в магазините.

AgroLife.bg потърси за коментар Бойко Синапов, член на Управителния съвет на „Обединени български животновъди“.

„Овче мляко се добива най-активно от 1 април до около 15 юли. В този период млеконадоят е най-голям, най-добро е и качеството. След това овцете се заплождат. Но при по-големите стада заплождането може да става по различно време, така че да се осигури суровина през цялата година“, обясни производителят.

Предлагането през следващите месеци обаче ще е по-оскъдно. „Овче кисело мляко ще има до края на август, но след това – чак за Великден, защото това е естественият природен цикъл на животните“,  заявиха от мандра „Могила“, гр. Годеч. В момента във фирмения магазин на преработвателното предприятие в София кофичка от 1,1 кг се продава за 4,50 лв., а фирмата гарантира за качеството на продукцията си.

Има обаче производители, които при недостиг на „свежа“ суровина посягат към заместителите, което личи и от данните за вноса.

По информация на Министерството на земеделието, храните и горите през м. г. са внесени 4000 т сухо мляко и 5600 т млечен концентрат, които са вложени  от българските млекопреработвателни предприятия. Преработеното свежо мляко е било 544 млн. литра, от които 93%  е кравето. Останалите 7% си делят овчето, козето и биволското мляко.

 

20:46ч. 21.08.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.