Съвет на агронома :

Почвата за разсадите от пипер и домати трябва да се обеззарази

Почвата за разсадите от пипер и домати трябва да се обеззарази

 

Едно от важните правила при подготовката на разсадите от пипер и домати е подготовката на почвата и нейното обеззаразяване. В домашни услови това става като запечете почвената смес във фурна при 180-200 градуса, съветва консултантът в „Сортови семена“ Свободка Ангелова. Целта е да загинат семената на плевелите и яйцата на вредителите. Съдовете трябва също добре да се измият и дезинфекцират.

След сеитбата може да полеете с разтвор от препарата „Проплант“ в комбинация с биотор –„Нутри-Алгафид“. Така едновременно обеззаразявате и стимулирате образуването на корени.

Нутри-Алгафидът е като виагра за растенията, дава им енергия и издръжливост, казва Свободка Ангелова. Желателно е поливането да става с пулверизатор, защото, ако се използва лейка или чашка, на места почвата се преовлажнява и нищо че слагаме препарат срещу сечене, растенията заболяват.

За да стимулирате покълването на семената, може да завиете съдовете с прозрачно фолио. Сандъчетата не трябва да се поставят върху радиаторите, защото растенията израстват бурно и се изтеглят.

За поникването им е нужна температура около 20-22 градуса, но по-късно оптималната температурата в помещението трябва да е 18 градуса.

Разсадът не бива да се „претопля“, защото се развива прекалено бързо. Когато е гъст, трябва да се пикира. Ако използвате кофички от кисело мляко, във всяка се засажда по едно растение. Целта е да образува по-силна кореново система и по-здраво стъбло. Пикирането става, когато растението е на фаза кръстосване -  това е когато след първите две листа се появят още две.

Разсадите се поливат често, но с малко вода.

 

21:32ч. 21.02.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.