Внимание:

Почват проверки за незаконно събиране на мурсалски чай

Почват проверки за незаконно събиране на мурсалски чай

Регионалната екоинспекция в Смолян започна проверки за нерегламентирано събиране на мурсалски чай. През 2016 г. брането на лековитата билка е забранено не само за стопански, но и за лични нужди. Причината е, че естествените находища на билката в Пирин и Родопите са застрашени от унищожаване.

Населението е предварително уведомено за забраните с предупредителни надписи и табели. Нарушителите ще бъдат санкционирани с глоба от 100 до 1000 лв. или с имуществена санкция от 500 до 3000 лв.

На 1 юли 2016 г. експерти от РИОСВ- Смолян и Държавното горско стопанство извършиха проверка в района  на с. Мугла, където традиционно се събира и продава мурсалски чай. Проверката не установи нарушения на забраната.

За да се запази и съхрани този уникален растителен вид, известен още като пирински, алиботушки и шарпланински чай,  Министерството на околната среда и водите подкрепя култивираното му отглеждане. Изследване на БАН  показва, че мурсалският чай, произведен в домашни условия, е със същите качества като диворастящия.

07:16ч. 05.07.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.