Бедствие пред Великден:

Почти е унищожена реколтата от череши, сливи и ябълки в Кюстендилско

Почти е унищожена реколтата от череши, сливи и ябълки в Кюстендилско

От Института по земеделие предлагат допълнителните държавни заплащания да се запазят, въпреки че няма продукция, за да бъдат отгледани дръвчетата за следващата година.

Състоянието на черешите, ябълките и сливовите дръвчета е плачевно заради ниските температури през последните дни, това съобщиха за Дарик радио от ръководството на Института по земеделие-Кюстендил.

Попарени са стотици декари с овошки. Някои от земеделците закупили дори специални покривала за дръвчетата, за да ги спасят от студа.

 „Реколтата е компрометирана и унищожена почти напълно. До сега на няколко места бе измръзването, но при падналата температура до -4 градуса доведе до унищожаването на младите плодчета, в каквато фаза са ябълката, сливата и черешата. Те измръзват при температура под 0 градуса. Положението е бедствено", заявиха от Института по земеделие.

От там поискаха кметът на Кюстендил Петър Паунов и областният управител Виктор Янев да поканят в региона Комисията по бедствия и аварии, за да оценят положението.

„Необходимо е земеделците да бъдат финансирани, въпреки че нямат продукция, за да могат да бъдат отгледани дръвчетата и за следващите години. Един от вариантите е допълнителните държавни заплащания да се запазят за трайните насаждения независимо липсата на продукция", казаха от Институтът по земеделие.

Подобно е положението и в Дупнишко.

10:24ч. 29.04.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.