Възможност:

По ПРСР може да инвестирате и в бубарство

    По ПРСР може да инвестирате и в бубарство

Мераклиите за инвестиции в бубартво са малко въпреки твърденията, че е това е занаят, който може да стане основа на добър семеен бизнес. Бубарството се подпомага по Програмата за развитие на селските райони. Производителите могат да разчитат на агросубсидии по мерките за растениевъдство и животновъдство, а тези, които са на възраст до 40 години, и за млади фермери. Но ентусиастите са малко.
От 30 ноември 2015г. например се набират заявления по подмярка 4.2 “Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопанска продукция“ от чувствителните сектори от растителен и животински произход, по която може да се кандидатства и за преработка на пашкули. Интересът досега обаче е нулев, което се обяснява с непълноти в нормативните документи, но истината е, че този занаят крие сериозни рискове, а условията за развитието му у нас са значително по-неконкурентни от тези в съседна Гърция.
До промените през 1989 г. страната ни е на първо място в Европа и четвърта в света по производство на коприна, но постепенно отрасълът запада и 28-те предприятия, изкупуващи пашкули са ликвидирани. От няколко години се правят опити за възраждането на сектора, но малцина е решават да инвестират.
Първата стъпка към бубарството е създаването на нови черничеви градини, защото старите насаждения са унищожени.
Черниците се развиват добре в цялата страна – както в равнините, така и в полупланинските райони. Инвестицията в създаване на градина не е малка – за 5 декара са необходими около 3000 евро. В един декар има около 300 дръвчета, които в момента се предлагат на цени около 2 лв. без ДДС. Първоначално за младите насаждения са нужни повече грижи, освен това трябва да се инвестира в сушилни, защото с тях се прекратява процесът на развитие на гъсеницата и превръщането й в пеперуда.

12:17ч. 03.01.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.