Бумеранг:

По-скъпи застраховки на добитък заради нодуларния дерматит

По-скъпи застраховки на добитък заради нодуларния дерматит

Застраховката на домашните животни е като пълното автокаско за автомобилите и включва рискове като буря, пожар, наводнение, злополука, заболяване,  нападение от диви животни. Заразата с разпространения в момент нодуларен дерматит  обаче е вече проявен риск, затова в сегашната ситуация цената на полицата ще е по-висока, обясниха застрахователи пред AgroLife.

До момента са регистрирани 124 огнища на заболяването, засегнатите животни са 2164, умъртвените - 2012. През миналата седмица бяха засечени случаи  и сред едрите преживни животни в Северна България -във Врачанска и в Ловешка област. Това означава, че вероятността животните да се разболеят се увеличава.

По правило добитъкът се застрахована на пазарната му стойност. Така премията за крава, която струва 1200 лв., е около 24 лв. Сега обаче всеки застраховател ще преценява каква да е цената на застраховката, ако рискът от нодуларен дерматит бъде включен.

Преди година имаше идея част от застраховката на добитъка да се покрива от ДФ „Земеделие“, както това се прави за отглеждането на плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн. Предложението при застраховките на домашни животни е подпомагането да бъде около 50%. Подобна схема се прилага в Полша от 2006 г. Все още обаче въпросът е дискусионен и няма конкретно решение.

14:46ч. 13.06.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.