Равносметка:

По-слаба реколта от картофи, но по-качествена

По-слаба реколта от картофи, но по-качествена

Картофите от новата реколта ще бъдат с по-скромни размери, но затова пък ще са по-вкусни и подходящи за зимнина. Това каза за AgroLife председателят на асоциацията на картофопроизводителите Венцислав Каймаканов.

Той обясни, че 2016 г. не е била благоприятна за развие на тази култура. „В района, където са нашите площи, не е капвала капка дъжд от 10 май, а картофът е влаголюбиво растение. За оптималното  му развитие са нужни по около 60 куб. метра вода на декар. Затова добивите на стопаните, които не са имали възможност да поливат, са по-ниски. Но и те тези, които са поливали в адските жеги, няма да се похвалят с много по-добри резултати“, обясни Каймаканов.

Така че реколтата е по-слаба с около 25% от миналата година, но затова пък картофите са с високо съдържание на сухо вещество и ще бъдат подходящи за по-дълго съхранение. „Дръжте ги на тъмно и проветриво в мазета и ще ги запазите до пролетта“, посъветва Каймаканов.

Очаква се цените на българските картофи да се задържат на нивата от миналата година – 40-50 ст. за кг. За вносните е трудно да се  прогнозира, тъй като в съседните страни  климатичните условия не бяха особено благоприятни. На някои места имаше суша, а на други - удавяне на площи.  

Засетите площи с картофи през 2015/2016 г. са около 120 хил. декара.

 

08:55ч. 30.08.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.