Полезно за фермера::

Права за нови винени лозя се купуват до Нова година

Права за нови винени лозя се купуват до Нова година

От 1 януари 2016 г. страната ни ще може да засажда само по 6000 дка нови лозя на година. Това е 1 на сто от насажденията у нас

Изтича крайният срок за закупуване на национални права за засаждане на нови лозя с винени сортове. Това предупреди Красимир Коев, директор на Изпълнителната агенция за лозата и виното (ИАЛВ), на дискусия с бранша. Агенцията разполага от 2012 г. с 200 000 дка права от национален резерв, които важат до 31 декември 2015 г. След закупуването им производителите се ангажират да създадат новите насаждения до 31 юли 2018 г.

Цената за закупуването е 1,50 лв./дка, а проверката на място – 150 лв. Условието е да се представи документ за стопанисване на земята – собствена или под аренда. За три години към момента са закупени само 1500 ха права, а от тях 900 ха са вкарани в проекти, обясниха представители на агенцията.

Стопаните, закупили права, могат да създадат насажденията с евросубсидии, които покриват 75% от инвестицията. Правата не могат да бъдат продавани или прехвърляни към други масиви.

След 31 декември 2015 г. България губи тези права. От 2016 г. лозята пак ще могат да се увеличават, но само с 6000 дка годишно. В този случай стопаните няма да имат право на еврофинансиране.

На въпрос може ли да се купуват права за стари лозя, които трудно могат да бъдат възстановени, Коев каза, че ако са запуснати и се водят горски фонд, трябва да се изчистят и може да се купят права. За лозя в лошо състояние, дерегистрирани от ИАЛВ, не може да се купят национални права според европейските регламенти, категоричен беше той.

Коев отчете, че са усвоени 74% от средствата по Националната програма за лозаро-винарския сектор за последната финансова година, а по мярката за преструктуриране и конверсия – близо 78%.

 

11:01ч. 14.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.