Покана за бизнес:

Правят първия разсадник на брежански кестен

Правят първия разсадник на брежански кестен

Очаква се да бъдат залесени над 50 дка земи, както и да се създаде научно-изследователско звено и регионален център по кестените.

Сдружение „Хора и традиции” и кметство Брежани поставят началото на разсадник от многовековни брежански кестени на 12 декември, съобщава в. "Струма"-Благоевград.

Благодарение на хората от селото са събрани здрави кестенови семена, необременени от болести, които са в готовност за засаждане.

Инициативата е подкрепена от кмета на община Симитли Апостол Апостолов и Благой Стефанов, кмет на село Брежани, които предоставиха опитното поле на училището в селото, почвата е изорана и готова за засаждане.

На 12 декември, събота, от 13 часа, членове на сдружението начело с председателя Румяна Панова и кмета Благой Стефанов ще поставят началото на дългоочакваното осъществяване на идеята за семенна база на брежанския кестен, прочут с вкусовите си качества в цялата страна.

„Много скоро се надявам да се отвори европейска програма, по която да кандидатстваме. Кметът на община Симитли Апостол Апостолов ни подкрепя в идеите да залесим над 50 дка земи, да създадем научно-изследователско звено и регионален център по кестените”, сподели председателят на сдружението Румяна Панова.

От сдружението се надяват, че това ще даде възможност за работа и перспективи пред хората на село Брежани.

Създаването на разсадник е малка крачка към другата – по-голямата, популяризиране, възстановяване и създаване на нови кестенови гори в Брежани.

23:38ч. 09.12.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.