За шести път:

Празник на сланината и греяната ракия в Априлци

Празник на сланината и греяната ракия в Априлци

 

Туристически агенции организират посещения от цялата страна.

Хиляди ценители на българските традиции се събраха в град Априлци на Празника на сланината и греяната ракия, предаде БНР.

Атрактивното събитие се организира за шеста поредна година от общината и читалище “Светлина 1895 г.“ Туристически фирми дори вече предлагат организирани пътувания до там.

Празникът е много характерен за този край на България, защото това е много важна храна за балканджиите. Въпреки заръките на премиера Бойко Борисов да не се яде сланина, те се чувстват здрави и във форма благодарение на мезето.

Тайната на хубавата сланина е да се прави от не много дебело, младо прасе, което преди това е хранено с трева, коприва, ябълки и картофи.

Голямата награда живо прасенце в конкурса за най-крехка сланина спечели Събин Ранков, който обясни: "Дядо ми ме е учил как се прави хубава сланина – това е технология, която не се казва на всеки."

18:58ч. 05.03.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.