:

Праскова като курабийка понася лесно сушата. Пускат 1500 фиданки

Праскова като курабийка понася лесно сушата. Пускат 1500 фиданки

Виждали ли сте праскови с форма на курабийки? Отскоро тези странни творения на природата и човека се продават в търговските вериги у нас, а цената им е по-висока от тази на обикновените, защото са много сладки и сочни.

Това са три нови испански сорта, които у нас се размножават от Института по овощарство в Пловдив, съобщи проф. Аргир Живондов.

„Все още са малко познати, защото ги внесох от Испания преди 6-7 години. Преди 35 години е имало подобни сортове и в България. Заварих ги в колекциите на нашия институт, но тогава се каза, че не са интересни, защото имат необичайна плоска форма и бяха изоставени. Сега ги размножаваме отново“, обясни професорът.

Според него те са по-издръжливи на засушаване, защото традиционните трябва да охранват плодове с по-голяма маса. Това не е единственото им предимство – на вкус са по-сладки, с прекрасен мускатов аромат и бяло плодово месо. Удобни са за транспортиране и продажба, по-лесни са и за консумация, защото няма нужда да се разрязват наполовина като другите. Цената им по магазините в Европа е три пъти по-висока от тази на кръглите праскови.

Тази година след листопада на пазара ще бъдат пуснати около 1500 фиданки, които ще се предлагат предимно в овощния разсадник в кв. „Беломорски“ в Пловдив. Овошките са на цената на останалите сортове – 5 лв., тъй като технологията на производство на посадъчния материал не е по-различна.

Развиват се добре навсякъде в страната, където растат и другите праскови.

Предлага се и нов сорт нектарина, която също има форма на курабийка. Тя е цялата червена, с жълто плодово месо и е малко по-кисела от прасковите.

20:39ч. 25.09.2015г.
Л

Искам да купя посадъчен материал за плоска праскова

Людмила Попова
19:04ч. 27.10.2019г.
В

Прекрасни са, вече ги опитах!

Ваня Георгиева
14:30ч. 08.07.2020г.
И

Здравейте! Има ли възможност да закупя 3 бр. посадъчен материал от плоска праскова?

Иван Митев
16:43ч. 24.04.2021г.

Оставете коментар: