Превенция:

Дъждовете може да разболеят овошките

Дъждовете може да разболеят овошките

 

Тази година април беше сравнително сух, но сега се очертава настъпване на по-влажен период, затова грабвайте пръскачките и използвайте всяка възможност да се погрижите за плодните си дръвчета, преди да са се разболели. 

Най-важното правило е да се пръска със системни фунгициди. От тях особено ефикасни са „Шавит“, „Корсейт“ и „Манекс“. „Тирам“ е изпитано средство срещу струпясването и ранното кафяво гниене. Той се прилага при овошките, които скоро няма да зреят, защото има дълъг карантинен период. За по-ранните сортове череши се препоръчват децис и циклон, инсектициди, чийто карантинен срок е само 6-7 дни. За късните сортове спокойно може да се използва „Тирам“ плюс инсектицида „Нуреле“. Той е ефикасен и за сливите, при които има ранно кафяво гниене. Може да  спаси поне частично реколтата, ако вече сме допуснали болести. Пръскането трябва да става на два пъти през 7-8 дни. Дозата е 30 грама от препарата за 10 литра вода.

Прасковите, които масово са заболели от къдравост, трябва час по-скоро да се  третират с медсъдържащите „Корсейт“ или „Манекс“.

Златното правила при лечението на овошките е да се прилага формулата три в едно. Това означава  да пръскаме с коктейл от фунгицид, инсектицид и листна тор. Ако това се направи, даже заболелите дървета от гъбни болести и неприятели, ще се подобрят, е категоричен експертът. Листните торове, като напр. „Алга“, имат прекрасно действие. Те се продават в пакетчета, които са предназначени за 10 литра вода. Този коктейл е много важен за растенията. Със същата комбинация може да се погрижите и за здравето на розите.

Една от добрите комбинации, която се препоръчва за ябълките, късните череши и сливите, както и прасковите, е от „Тирам“, „Нуреле“ и „Алга“.

Винаги да се ползва т.нар. прилепител. Това е препарат, който пречи химикалът да бъде отмит от дъждовете.

 

07:37ч. 03.05.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.