Съвети:

През зимата компостът трябва да се разбърква

През зимата компостът трябва да се разбърква

За да имате хубав компост, с който да наторите почвата през пролетта, през зимата трябва периодично да го разбърквате. Така щ се увеличи притокът на кислород и масата ще се раздроби на малки парченца. Колкото по-дребни са те, толкова по-бързо се разграждат и толкова по-качествен ще бъде материалът.

Компостът трябва да е влажен, но когато го стиснете в ръка, от него не бива да тече вода, защото ако е прекалено мокър ще започне процес на гниене. При повече влага може да прибавите още кафяви материали и да разбъркате. Става дума за листа, бурени, парчета от дърво, които са богати на въглерод.

Ако материалът е прекалено сух, прибавете още зелени съставки. Те пък са богати на азот. По желание можете да слагате и по малко оборски тор като естествен ускорител на процеса.

Ако се спазва технологията, полученият материал е шуплив, с тъмнокафяв цвят и ухае на гора.

Компостът е един от най-добрите подобрители на тежките глинести почви в комбинация с трици и пясък.

Дървесната пепел е също много полезна, защото е много богата на калий. Съдържа също бор, манган и други микроелементи, които в малки количества са важни за развитието на растенията. Добре е да се знае също, че пепелта от широколистни дървета е по-богата на хранителни вещества, отколкото получената от иглолистни. Най-полезна е за подхранване на малините и ягодите. За да я използвате в точния момент, съхранявайте я на сухо място.

10:30ч. 20.01.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.