:

През октомври започва прием на проекти за инвестиции в стопанствата

През октомври започва прием на проекти за инвестиции в стопанствата

Намалените приходи ще повлияят върху инвестиционните намерения, заяви министърът на земеделието

През първата половина на октомври започва приемът по подмярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г., заяви министърът на земеделието Десислава Танева пред „Фокус“ по време на изложението БАТА АГРО в Стара Загора.

В момента тече общественото обсъждане на промените в наредбата, която урежда правилата за прилагането на подмярката, която ще е с бюджет 237 млн. евро.

„Програмата за развитие на селските райони не е единствената възможност фермерите да си закупят земеделска техника, но тя наистина оказва решаващо влияние“, коментира министърът.

Танева посочи, че въпреки закупуването на нови машини, на практика между 70 и 80% от инвентара е над 10-годишен.

Сега по думите й трябва да бъдат отчетени и рекордно ниските цени на продукцията на земеделските стопани. Най-сериозен е спадът при пшеницата – около 13 до 15% спрямо миналата година. Въпреки рекордния добив тя очаква намалените приходи да повлияят на инвестиционните намерения на земеделските стопани.

Танева поясни, че при предстоящия прием на проекти половината от бюджета е за инвестиции в земеделска техника, а другата половина е за технологии за производство на селскостопански продукти.

На снимката: Министър Танева открива изложението БАТА АГРО

23:36ч. 31.08.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.