:

Обещание - Над 3 пъти повече пари за изкупуване на частни гори

Обещание - Над 3 пъти повече пари за изкупуване на частни гори

Догодина държавата ще продължи с въведената скоро практика да изкупува частни гори и е възможно да бъде обявена процедура и за общински парцели.

Това каза на конференция в рамките на годишната среща на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) зам.-министърът на земеделието доц. Георги Костов.

"Тази година бюджетът за изкупуване на горски парцели беше около 700 хил. лв. Догодина очаквам да бъдат предвидени около 2-2,5 млн. лв.", уточни той.

„Държавата ще изкупува основно гори на физически лица и когато приключим, вероятно някои горски предприятия може да обявят изкупуването на малки по площ нерентабилни общински гори”, каза Костов. 

По повод тазгодишната процедура за изкупуване на частни гори той каза, че още не е приключила оценката на предложенията, но държавните гори ще се увеличат минимум с 250 ха.

Костов обясни на кметовете, че ще бъдат изкупувани и изсечени горски терени, които после може да бъдат залесени.

Той съобщи още, че наредбите за горските мерки по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 ще бъдат готови през първото тримесечие на 2017 г. и ще бъдат отворени през второто.

Зам.-министърът посъветва кметовете да подготвят проекти за залесяване.

09:57ч. 11.10.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.