От практиката:

Прекаленото поливане на доматите намалява добива

Прекаленото поливане на доматите намалява добива

На какво се дължи липсата на достатъчно плододаване при доматите, питат читатели на AgroLife. На първо място причината може да е в неправилен избор на мястото за отглеждане, посочва агроном Иванка Денчева в отговор. Доматите са изключително светлолюбили растения и ако са на сянка – под овощни дървета, край дувари или стени, стъблото се издължава, листата става бледозелени, а плодовете - оскъдни.

Друга причина за слабо плододаване са прекалените поливки. Вярно е, че това растение е взискателно към почвената влага и всяко засушаване предизвиква забавяне на растежа. Прекаленото поливане обаче също не се отразява добре. В резултат на прекалената почвена влага растенията прерастват и не дават добри добиви.

Лошо се отразяват и по-големите дози оборски тор. Нуждата от хранителни вещества е най-голяма по време на плододаването, но прекаляването води също до буен растеж в началото. Така доматите залагат първите си цветове на 10-12 лист, вместо на 8-9 лист. Прекаляването с торове може да се познае по тъмнозелените листа и дебелото стъбло.

И не на последно място причина за разочароващите резултати са старите семена. Много хора ползват семена, които лично са събрали през изминалата година. При много сортове, най-често холандски, се получава разпад във второто поколение, което води до образуване на високо стъбло с дребни и безвкусни плодове.

07:47ч. 01.08.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.