:

Премахват незаконен строеж на зърнопроизводители

Премахват незаконен строеж на зърнопроизводители

Днес, 19 октомври, трябва да започне премахването на бетонова конструкция, издигната от братята арендатори на земеделска земя от Генерал Тошево Иван и Илко Павлови, в Националния археологически резерват Яйлата, съобщи БНР, като се позовава на един от защитниците на местността Владо Руменов.

Бетонът бе излят преди години върху терен, който е част от националния археологически резерват край с. Камен бряг, на мястото на стара рибарска хижа, непосредствено на скалите над морския бряг. Теренът е придобит, след като арендаторите са изкупили активите на бившето АПК в село Българево.

Още през миналата година Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на Апелативния съд в Добрич за премахване на строителния обект, който е изграден незаконно и без съгласуване с РИОСВ – Добич. Заради незаконосъобразното разрешение за строеж бяха глобени инвеститорите и главния архитект на община Каварна.

В края на юли изтече срока за доброволно премахване на строежа, но това не бе сторено от братята.

Двамата братя обжалваха решението на ВАС с мотив, че към момента на придобиването имотът не е бил включен в защитената зона. Според съда обаче по-важен е моментът на издаването на разрешението за строеж - края на 2011 г. Тогава имотът е вече част от Натура 2000.

Самото разрешително е издадено за основен ремонт и реконструкция на съществуваща хижа. Реално обаче тя е била премахната и е започнато ново строителство.

 

 

Снимка novini.bg

08:45ч. 19.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.