Полезно:

Препарати пазят почвената влага

Препарати пазят почвената влага

Някои райони на страната страдат от хронична липса на достатъчно валежи и когато това се комбинира с липсата на вода за напояване, трябва да се търсят алтернативи за запазване на почвената влага.

Един от вариантите е използването на зеолит, който се добива в Родопите. Това е естествен минерал с микропори, който има свойството да задържа влагата и да подпомага усвояването на азота. Може да се намери в търговските вериги в опаковки по 5 кг на цена около 7 лв. Нормата е 50 грама на квадратен метър.

По подобен начин действа и новият препарат TerraCottem, който е смес от  влагоабсорбиращи  полимери, торове и растителни стимулатори. Разпръсква се равномерно по повърхността на почвата и се смесва с нея с мотика или чрез култиватор, като нормата е 100 грама  на 1 кв. м. Активира се чрез поливане, след което полимерите абсорбират водата и разтворените в нея торове. Растежните хормони пък стимулират развитието на кореновите власинки, което им помага да черпят максимално хранителните вещества. Необходимостта от поливане се намалява наполовина. TerraCottem обаче е доста по-скъп от зеолита. 200 грама от него струват около 11-12 лева, но действието му е около 8 години.

От няколко години се използва и друго откритие на съвременната наука срещу засушаването - препаратът “Тераует”. Чаена лъжичка от него се поставя в основата на корена на растението при неговото засаждане и това гарантира влага през сухите летни месеци. Използва се при засаждане на овощни видове, храсти и рози.

09:10ч. 08.04.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.