:

Преференцията за "зелен ток" от оборски тор остава

Преференцията за

Цената на тока от фермата вече намалена с 30 на сто

Парламентарната земеделска комисия отхвърли предложението преференциите за централите на оборска тор да отпаднат, ако са изградени след 1 януари 2016 г. В момента законът предвижда отпадане на високата цена за централите, които ще бъдат завършени след 30 юни 2016 г. На практика с предложението се целеше да бъдат спрени няколко десетки проекта, които вече са в ход и които няма да могат да бъдат завършени до края на тази година.

Гласуването стана в сряда, когато земеделската комисия трябваше да гледа промени в Закона за опазване на земеделските земи. Вместо със земеделските текстове обаче депутатите започнаха обсъждането на предложения за промяна на Закона за възобновяемите енергийни източници (ЗЕВИ), които бяха внесени в преходните и заключителните разпоредби между първо и второ четене на земеделския закон, съобщава "Капитал дейли". Въпросната поправка, която цели да съкрати срока за получаване на преференциите, беше внесена от депутата от ГЕРБ Пламен Тачев.

По време на комисията предложението беше подкрепено от Министерството на енергетиката, на земеделието и от Комисията за енергийно и водно регулиране. Председателят на КЕВР Иван Иванов все пак посочи, че според него животинската тор трябва да бъде оползотворявана. Иванов уточни, че КЕВР е намалил вече цената с 30% за този вид енергия. Според него това ще отсее спекулантите и ще остави само земеделските производители, които биха могли да оползотворяват отпадъците и да бъдат подпомагани.

Депутатът от ДПС Венцислав Каймаканов посочи, че в България годишно остава около 15 млн. необработен тор, заради който страната ни ще търпи санкции от Европейската комисия. Става въпрос за изискванията на Нитратната директива, според която от 1 януари 2016 г. оборският тор не може да се изхвърля свободно в полето, а трябва да се оползотворява. Каймаканов посочи също, че вносителите не са мотивирали предложението си за въпросната поправка. Тачев на практика не беше в залата, за да се аргументира. Решението на земеделската комисия не е окончателно, тъй като предстои гласуването му и в пленарна зала, където гласовете могат да се обърнат и в полза на поправката.

09:41ч. 12.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.