Слаба реколта:

Прибирането на картофите продължава, добивите са под очакванията

Прибирането на картофите продължава, добивите са под очакванията

 

До 10 дни прибирането на картофите от полето ще приключи. За момента обаче резултатите са под очакванията. Добивите са по около 1,5-2 т от декар, което е изключително слабо. В добрите години е нормално да се вадят по около 4 тона от декар. Това съобщи Венцислав Каймаканов, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите.

Според него причина за слабите резултати са неблагоприятните метеорологични условия през 2017 г. „Много хора смятат, че изминалата година е била влажна, но това не е така. В Пловдивско, Ихтиманско, Самоковско валежите не бяха достатъчни. В Смолянско пък посевите бяха отнесени от пороите. Големите жеги също бяха неблагоприятни за развитието на растенията. Тази култура иска обилно напояване, много влага и не понася прекалено високи температури, отбеляза Каймаканов.

А какви ще са цените на родната продукция?

В момента цената на едро по стоковите борси и тържищата е около 50 ст. за кг без ДДС. В магазините обаче българските картофи  се продават по около 80 ст. за кг, а измитите са над 1 лв. за кг. Цените ще се задържат на тези равнища до Нова година. По-далечна прогноза е рано да се прави, отбеляза председателят на асоциацията.

20:10ч. 27.09.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.