Венцислав Каймаканов: :

При влажно време картофите трябва да се пръскат на 8-10 дни

При влажно време картофите трябва да се пръскат на 8-10 дни

 

Многото дъждове, които паднаха в някои части на страната, наводниха някои от площите с картофи и ще има загуби. Ще загинат някои полета, но не е късно да се насадят наново“. Това каза за AgroLife.bg председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК) Венцислав Каймаканов.

Като цяло времето е благоприятно, защото влагозапасите се увеличават. В последните години в почвения слой от 50 см до 1,50 м те бяха почти нулеви. Задължително е обаче третирането с пестициди срещу мана.

„Препоръчвам ползване на системни пестициди. Това трябва да се прави и в полетата, където няма дъждове, но растенията вече са добре развити. В Долна Диканя например не е капвала капка дъжд, но и там трябва да се третира  срещу мана“, посочи производителят.

Картофите са най-уязвими, когато достигнат 20-25 см. С това обаче грижите не свършват - трябва да се третират до прибирането, защото подобно на доматите са много податливи на болести.

„Препоръчвам използването на системни пестициди. Те са по-скъпи, но не само защитават, а и лекуват при заболяване. Пръсканията трябва да се правят не през 12-15 дни, а по-често - през 8-10 дни.“

В последно време при промишленото производство се пръска по 6-7 до 8 пъти годишно. По света обаче третиранията стигат до 20 пъти, особено в семенните стопанства.

Каймаканов  посочи, че секторът не получава почти никаква подкрепа от страна на Министерството на земеделието и храните.

„Направихме големи инвестиции в поливно земеделие. Имаме системи, които са последна дума на техниката, но цената на поливната вода у нас е убийствена. Причината е, че трябвало да се спаси държавната фирма „Напоителни системи“, тъй като имали 25 млн. лв. задължения. Аз обаче питам ние земеделците ли ще плащаме тези дългове?“, коментира производителят.

Той напомни, че картофите имат най-голяма нужда от напояване на фаза бутонизация. Поливка е задължителна и след цъфтежа. Най-добре се отразява дъждуването, защото се охлаждат и въздушните маси. Това е зеленчук, който не иска да бъде удавен, но има нужда от много влага, допълни председателят на асоциацията. 

 

20:01ч. 01.06.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.