В овощната градина :

При първа възможност пръскайте с бордолезов разтвор

При първа възможност пръскайте с бордолезов разтвор

 

Въпреки ниските температури през януари природата се подготвя за пролетта. И както е казал народът, щом кукурякът и кокичетата почнат да цъфтят -  грабвайте пръскачката. Добрите овощари знаят защо, но нека все пак припомним, че през месец февруари най-неотложни са пръсканията на всички костилкови овошки - слива, кайсия, джанка и праскова.

Те трябва да се третират с еднопроцентов бордолезов разтвор. При приготвянето му първо се разтваря синият камък и после се сипва с постоянно бъркане варта. И още едно важно правило - не се препоръчва "пренощуване" на разтвора, ако ви остане.

Може да ползвате и готов водоразтворим прах – „Бордомикс“, в който активното вещество е боролезова смес. С него се работи бързо и лесно и няма опасност да запушите дюзите на пръскачката или да изгорите растенията. В този сезон е най-добре да се прилага в комбинация с акарзин, съветва агроном консултантът в „Сортови семена“ Свободка Ангелова.
Ябълките и  крушите може да се пръскат малко по-късно. 

Кайсиите,  бадемите и дюлята се пръскат с 0.5 % бордолезов разтвор, след отваряне на около 10-15 % от цветовете - това е много  важно за защита от ранния кафяв пригор. Няма никаква опасност това пръскане да предизвика  повреждане на цветовете. 

19:50ч. 04.02.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.