Експерименти на социализма:

Пробвали да правят у нас плантации с бамбук, черен чай и каучуково дърво

Пробвали да правят у нас плантации с бамбук, черен чай и каучуково дърво

Само един сорт бамбук е останал днес по поречието на р. Велека в Странджа, където растенията са внесени от Индокитай през 50-те години на миналия век. Това съобщи д-р Дико Патронов*. Той разказа, че през 1950-1952 г. в България са донесени 8 сорта с цел да бъдат адаптирани към местните условия с идеята дървесината да бъде използвана в индустрията.

„Смяташе се, че от Ахтопол до местността Качул в Странджа има климатични условия, които се доближават до средиземноморските и могат да бъдат аклиматизирани някои топлолюбиви видове. Освен с бамбук се експериментира с черен чай, правят се опити и с отглеждане на маслини в района на Бродилово. Внася се и каучуково дърво. Насаждението от него е в добро състояние, размножено е и в дендрариума в Приморско. Първоначалната идея е била да се получава сок, от който да се правят автомобилни гуми. Но представите колко гора е нужна, за да стане това, коментира ученият.

"По това време всеки, който пътуваше някъде по света, се опитваше да експериментира с различни растения у нас. Донесени бяха и еквалипти, от които един преживя 3 години, накрая и той си замина, защото по-меката зима в Странджа се оказва подвеждаща“, допълва Патронов.

През 10-15 години температурите в района падат до минус 20 градуса и тогава цялата мекост на климата се загубва. Районът на Странджа е отворен директно на северните ветрове и температурите могат да паднат до минус 18-19 градуса. Така на няколко пъти в много тежки зими бамбукът измръзва до дъно и после отново пуска издънки.

Днес е запазен само един сорт - най-издръжливият. Най-големите растения, които са получавани у нас от него, са със стъбла с дебелина  4-5 см в диаметър и височина около 6-7 метра. Те са красиви и представляват атракция за туристите, но създаването на площи с бамбук и използването му в мебелната индустрия или строителството се оказва неперспективно.

Видът обаче си пробива път в озеленяването и днес може да видите бамбук в големи саксии в модните заведения, в бутиците и частните домове във всички райони на страната. Вирее навсякъде, където е изпълнено най-важното условие – да има вода, вода и пак вода….

*Дико Патронов е старши научен сътрудник, д-р на науките по екология на гората

07:36ч. 13.04.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.