До 30 юни:

Проверяват чужди производители на вносни храни за двоен стандарт

Проверяват чужди производители на вносни храни за двоен стандарт

Българската агенция по безопасност на храните започва проверка на вносни хранителни продукти, продавани под една и съща марка у нас и в чужбина. Целта е да се установи дали има разлики в качеството, съобщи министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.

Инспекторите ще вземат проби от определени марки шоколадови изделия, безалкохолни напитки и плодови сокове, млечни продукти, месни продукти и детски храни.

Причината за проверката са твърденията, че стоките за Източна Европа са с различно съдържание от тези, които се продават на Западния пазар въпреки че марката е една и съща.

Набирането на пробите ще продължи до 30 юни 2017 г. Първо ще се вземат стоки от набелязаните марки от търговската мрежа в чужбина, а след това от България.

След изготвянето на сравнителните анализи ще стане ясно дали съществува двоен стандарт при производството според това дали продуктът ще се продава на западноевропейския пазар или на източноевропейския.

Санкции няма как да бъдат налагани, но данните от проверката ще бъдат предоставени на Европейската комисия.

Темата беше обект на дискусия в Европейския парламент в Страсбург, където депутати от Чехия, Словакия, Полша, Румъния и България обявиха, че са установили разлики в съставките на много продукти и че това е недопустимо на пазар, където съществуват еднакви правила за всички производители.

 

 

22:18ч. 19.05.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.