Заради студа:

Прогнозират 80 до 100% измръзване на овошките

Прогнозират 80 до 100% измръзване на овошките

Очакванията за реколтата от плодове тази година са песимистични заради рязкото застудяване през март. Това коментира пред агенция "Фокус" агроном Елена Беленска, директор на опитната станция по земеделие в Сливен.

"Температурите още от декември месец 2015 г. започнаха да се вдигат, дърветата излязоха от дълбокия покой, което наруши нормалното им зимуване и предизвика в Северна България по-ранно развитие на пъпките и измръзване почти до 80-100%. Тази година за пръв път се наблюдава цъфтеж, който започна още от 10 март. Това за пръв път се случва от повече от 20 години. Наблюдаваният цъфтеж досега винаги е бил между 1 и 10 април", посочи Беленска.

"При това положение неукрепналите още дръвчета, които са в начален цъфтеж и пъпките, които са съвсем слаби и свежи, ще измръзнат от ниската температура и сланите, които се наричат т. нар. опожаряване. Освен това ниските температури предполагат и невъзможност за опрашване и образуване на добър завъд. Защото не може поленът да се разпука и да опраши дръвчетата и същевременното летежът на пчелите е абсолютно невъзможен. Освен това се забавя и делението на клетките в плодовия завър и това ще доведе до образуване на двойни или тройни плодове, или на дребни такива, които няма да бъдат качествени", посочи Беленска.

Според нея ранният цъфтеж ще компрометира реколтата и добивът от овошките ще бъде много нисък. "Независимо, че земеделските стопани са подготвени в момента с димки, със слама, която да запалят, с антифростни препарати донякъде, не може да бъде осъществено цялостно опазване на овощните култури, тъй като цъфтежът е много ранен и предстоят още много критични периоди, които всъщност приключват едва около 15 април", каза Беленска. Според нея измръзването трябва да се приеме като застрахователно събитие, за да бъдат подпомогнати българските производители.

15:08ч. 15.03.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.