Подготвя се::

Програма за редуциране на антибиотиците при животните

Програма за редуциране на антибиотиците при животните

Препоръчва се използването им само при лечение, а не като хранителна добавка или за профилактика.

Експерти подготвят програма за прилагането на антибиотични лекарства в животновъдството, съобщава "Новинар".

Вестникът цитира проф. д-р Христо Даскалов, зам.-председател на Селскостопанската академия и ръководител на Националния център по безопасност на храните.

До това се стигнало след многократните апели на лекари и диетолози, че тези медикаменти, използвани при животните, увреждат и хората, които ги консумират впоследствие.

Амбицията на специалистите е разработване на системи, която работи успешно в редица европейски страни. За 4 години Холандия редуцира употребата на антибиотици във ветеринарната медицина с около 50%, без да пострада животновъдството.

От миналата година България участва в програма на ЕС за доказване на микробната резистентност в животновъдството. Следят се болести при добитъка и последиците от използване на антибиотици. Резултатите ще бъдат публикувани след 2 месеца.

Антибиотиците, които се прилагат във ветеринарната медицина, са повече по количество, отколкото в болниците. Препоръчва се те да се използват само при лечение, а не като хранителна добавка и много по-малко за профилактика в селското стопанство

 

09:57ч. 20.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.