Министър Танева на изложението БАТА АГРО:

Продажбите на земеделска техника нарастват с до 8% годишно

Продажбите на земеделска техника нарастват с до 8% годишно

Всяка година продажбите на нова земеделска техника нарастват с до 8%, което е показател за създаване на модерно земеделие в страната.

Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на откриването на есенното изложение на БАТА АГРО в Стара Загора, цитирана от пресцентъра на министерството.

По думите й, близо 75 000 колесни трактора са регистрирани към края на 2015 г., като 20% от тях са на възраст до 10 години, а около 10% са на възраст до 5 г. При зърнокомбайните 25% от всички регистрирани към края на годината 11 5000 са на възраст до 10 години, а 10% са на възраст до 5 години.

"Очакваме благодарение и на новия прием по подмярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства" от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., през тази година продажбите на нова техника да продължат да нарастват, допълни Танева.

Тя припомни, че при втория прием на проекти по подмярка 4.1 се очаква получателите на субсидии да бъдат с 36% повече, отколкото при първия.

След оценката на фонд "Земеделие" по мярка 4.1 досега са сключени 800 договора. Очакваният ръст означава, че подписаните нови договори ще бъдат малко под 1100. Увеличението ще дойде от по-ниския таван от 1 млн. евро за проект, който се въвежда от месец октомври.

Самият прием ще бъде обявен в началото на същия месец. По закон обявлението трябва да бъде публикувано месец преди началото на приема, каза още министърът.

Десислава Танева припомни, че стопаните ще имат възможност да кандидатстват за целия остатъчен бюджет, който е в размер на 237 млн. евро. При първия прием бяха отпуснати 164 млн. евро, от които половината са отишли за проекти в зърнопроизводството, уточни тя.

По думите й, това показва, че зърнопроизводителите не са ощетени от въвеждането на новите приоритети през настоящия програмен период 2014-2020 г. Танева поясни, че по тези одобрени проекти в зърнопроизводство техника ще купуват основно биопроизводители.

Министърът изтъкна, че независимо от трудностите, с всяка изминала година се увеличават обработваемите площи и обемите на всички подсектори в земеделието в България.

"Това е благодарение на новите агротехнологии, които всеки земеделец следва да прилага, защото те ще доведат конкурентоспособност на общия европейски пазар", допълни тя.

22:33ч. 30.08.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.