:

Продажбите на прикачна техника се увеличават

Продажбите на прикачна техника се увеличават

Българските предприятия трудно се конкурират с водещите световни производители на трактори и комбайни, но традициите в прикачната селскостопанска техника са запазени и там сме напълно конкурентни на чуждите марки, твърди Илия Келешев, председател на браншовата камара по машиностроене.

През последните години например „Мадара“–Шумен се утвърди като водещ производител на фамилни дискови брани, плугове, продълбочители и култиватори. Фирмата непрекъснато разработва и пуска нови изделия, а продуктите й се продават успешно не само у нас, но и в далечна Канада. Цените им на българския пазар са с около 40% по-ниски от тези на вносната техника, посочи Келешев.

Своето място на пазара имат и други машиностроителни предприятия от бранша – фирма „Перла“-Нова Загора, която предлага плугове, брани и пръскачки, „Раломекс” - традиционен производител на качествени машини за обработка на почвата, „Радмари груп”-Червен бряг, както и „Агротехчаст“–Оряхово, специализирано в производството на резервни части.

„Призма 50“-Пловдив предлага мотофрези и прикачен инвентар за малогабаритна техника, а  „Металагро“ от Добрич -  хедери за слънчоглед и притъпкващи валяци.

От началото на 2015г. търсенето на различни видове земеделска техника в страните от ЕС намалява, като се очаква спадът да стигне 7% до края на годината. В България обаче интересът към закупуване на нови машини расте. През първото полугодие на 2015г. приходите от продажби на прикачна техника също се увеличават - с 3-7% при различните фирми спрямо същия период на 2014 г.

На 7 септември  т.г. от държавен фонд „Земеделие“ обявиха, че се отпускат още 50 млн. евро по старата Програма за развитие на селските райони за покупка на техника и в предвидения срок бяха  подадени 1006 заявления в областните дирекции на фонда.

По данни на големия вносител на земеделска техника „Бултрекс“ на България са нужни 580 млн. евро, за да бъде обновен машинният парк в селското ни стопанство. Средната възраст на тракторите, които се използват у нас, е 20 години, а на комбайните – 18 г. Остарял е и прикаченият инвентар.

15:47ч. 25.09.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.