На скорост:

Проекти за 800 млн. лв. трябва да се завършат ударно за 20 дни

Проекти за 800 млн. лв. трябва да се завършат ударно за 20 дни

В противен случай България ще загуби сериозни пари по програма "Регионално развитие"

Около 100 проекта трябва да се довършват инфарктно до края на годината по оперативна програма "Регионално развитие". В противен случай ще се загубят 800 млн. лв.

Това стана ясно в петък от думите на зам.-министъра на регионалното развитие Деница Николова пред медиите.

В риск са проекти, свързани с градската среда и туристическата инфраструктура. Един от тях е Северната скоростна тангента, която все още се строи и няма изгледи да е близо до завършване. Ако обаче проектът не е готов до 31 декември, част от разходите по строежа ще трябва да се поемат от бюджета.

От регионалното министерство не се наемат да гарантират, че целият проект ще бъде завършен в срок, но се надяват да се разплатят за 90-95% от планираните дейности.

Преди дни еврокомисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу съобщи, че проекти за 1 милиард евро все още не са изплатени на България от Брюксел по програмите от изтичащия финансов период до края на годината.

Въпреки хвалбите на управляващите стана ясно, че българският темп на усвояване на еврофондовете за изтичащия период е около 83%, което е под средното равнище за ЕС.

14:02ч. 12.12.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.