Гледна точка:

Картофопроизводителите харизаха 190 хил. лв. на ДФ „Земеделие”

Картофопроизводителите харизаха 190 хил. лв. на ДФ „Земеделие”

Според информация на ДФ "Земеделие" вече са изплатени 810 000 лв. на бранша по Схемата за държавна помощ за компенсиране на разходите на земеделски стопани за закупуване на продукти за растителна защита за контрол на почвени неприятели по картофите.

В съобщението се казва още, че помощта е получена от 208 производителя, които обработват над 2 000 хектара.

По този повод в. "Земя" коментира, че картофопроизводителите са харизала 190 хил. лв. на ДФ „Земеделие” и обяснява защо:

Припомняме, че УС на ДФ ”Земеделие” реши през пролетта т.г. субсидията за картофопроизводството да е 1 млн. лева. А това означава, че 19% от средствата са останали неусвоени.

От друга страна, според последния публикуван Аграрен доклад 2015 г., площите заети с тази култура у нас са 10 200 хектара, тоест 5 пъти повече.

Преди два месеца в село Юнаците, Пазарджишко, се оплакаха пред АгроПловдив, че не получават помощ за опазване на картофите от почвени вредители, въпреки че почти всеки производител в това село отглежда картофи.

Обяснението на общинската земеделска служба било, че субсидията се дава само за планинското картофопроизводство.

Тези факти показват, че в схемата има нещо сбъркано. Уж се дават пари за отглеждането на картофи, но изискванията за участие фиксира малък кръг от производители. Те отглеждат едва една пета от националната реколта. За останалите помощ няма.

И вместо определеният бюджет да бъде разпределен между малцината, за да бъде усвоен, се формира остатък, който се връща във фонда, завършва коментарът на в. "Земя".

23:04ч. 21.07.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.