:

Производителите на пипер от Северна България се обединяват в Каварна

Производителите на пипер от Северна България се обединяват в Каварна

Новата организация ще бъде учредена в петък.

Избрахме това място, защото в района около Каварна имаме много регистрирани производители. Те могат да бъдат ядрото на една по-голяма организация на пиперопроизводителите, заяви за радио „Добруджа” - Добрич организационният секретар на Асоциация "Български пипер" Георги Василев.

Години назад страната ни е доставяла плодове и зеленчуци на половин Европа. Постепенно в годините на прехода площите с пипер и домати бяха заменени със зърнено-житни култури, а напоителните съоръжения – разрушени.

Само допреди 6-7 години зеленчукопроизводството в този крайморски регион е обхващало 6000 дка. Днес пипер се отглежда върху площ от 500 до 800 дка.

Данните от 2013 и 2014 г. показват тревожна статистика – 90 % от плодовете и зеленчуците у нас са внос от Турция, Гърция, Румъния, дори от Израел или Египет.

Търсенето на пипер в България е между 10 и 20 пъти по-високо от предлагането. Той е единствената култура, която никога не остава непродадена, независимо от климатичните условия, добивите и ситуацията на пазара, убеден е Георги Василев.

Новата организация ще работи за българския пазар, като се повишава разнообразието, хранителна стойност, вкусовите качества и поддържане на старите сортове пипер.

Василев подчерта, че по този начин сериозно ще улесни пътят им към евросубсидиите. В района на Шабла и Каварна има около 40 регистрирани производители, които отглеждат по над 20 декара пипер. Поне още толкова са тези, които обработват по-малко декари, каза още Василев.

Той подчерта, че само членовете на асоциацията в този регион дават работа на над 800 човека.

Учредителната среща е в петък от 14.00 часа в сградата на Община Каварна. На събитието могат да присъстват и зеленчукопроизводители, които не са членове на Асоциацията, съобщава DobrichUtre.bg.

 

 

22:28ч. 11.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.