Челен сблъсък:

Производители „за“ и „против“ промени в кофичката на киселото мляко

Производители „за“ и „против“ промени в кофичката на киселото мляко

Горещи спорове за материала, от който са направени кофичките за киселото мляко, се разгоряха в петък в Българския институт по стандартизация. На срещата присъстваха представители на бранша, Министерството на земеделието, храните и горите, учени, технолози.

Поводът за срещата е искането на три фирми - „Обединена млечна компания“, „Димитър Маджаров“ и „Полидей“, за промяна в стандарта за киселото мляко по отношение на опаковките. Сега по действащия БДС са разрешени стъкло, керамика и полистирен.

Видът на материала е важен, защото ферментацията продължава и в кофичката, и ако той е неподходящ, това може да влоши качествата на продукта и дори да го направи опасен за здравето. Някои производители обаче искат разширяване на разрешените опаковки.

„Тъй като ние вече сме в 21-ви век, репертоарът от опаковки е много голям. Законодателството за опаковки, разрешение за храни, е вече много различно от времето, откогато датира стандартът“, каза Йолита Ботева, мениджър на компания за производство на мляко и млечни продукти. „Производителите носят отговорност за качеството“, допълни Ботева.

Противниците на идеята са убедени, че, ако се позволи кофичките да не бъдат правени само от полистирен, а и от полипропилен, това ще влоши качеството на млякото.Затова са необходими много изследвания и промяната не може да се направи с лека ръка. Според доц. Росица Еникова, която е един от авторите на стандарта,  в бъдеще може да се изследват някои нюанси в стандарта, но ако той се променя, това трябва да е с железни доказателства.

МЗ, МЗХ, както и асоциациите на млекопроизводителите у нас се обявяват срещу промяна на БДС, който според тях е гарант за качество.

 

09:04ч. 17.06.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.