Протест:

Производители на домашна ракия блокираха временно граници и пътища

Производители на домашна ракия блокираха временно граници и пътища

Протест на производителите на домашна ракия затвори за час района около граничния пункт Дунав мост при Русе. Други групи протестиращи блокираха подхода към граничния пункт "Капитан Андреево" и главния път Е79 между Мездра и Враца.

Повече от 100 казанджии от всички градове на Североизточна България настояват за промяна на закона и връщане на старото положение, което им даваше възможност да произвеждат до 1000 литра на пункт и без ограничение във времето за работа.

Ограничават ни в обема, ние не сме престъпници. Ние сме регистрирани и работим по всички български закони. Регистрирани сме в НАП, в митници, в данъчно, навсякъде. Плащаме си данъците като всеки българин, който е коректен в тази държава.

Ние досега се опитвахме по нормален път да си извоюваме правата, но в тази държава по нормален път не може да извоюваш нищо. Затова сме решили вече да вземаме крайни мерки, заявиха протестиращите пред БНР.

Казанджии блокираха път и в Северозападна България, съобщи „Конкурент”. Десетките любители на домашната ракия, заедно с производители и собственици на казани от Враца, Благоевград и Дупница спряха движението на главния път между Мездра и Враца, а опашката от МПС-та вече е повече от 3 км.

Решението за ефективните протестни действия е взето, след като преди две седмици, никой не е взел предвид техните искания, когато бе големият им митинг пред Народното събрание, в който везеха участие близо 2000 души.

Недоволството е срещу ограничението ракия да се вари само шест месеца в годината – от юли до декември, и казаните над 500 литра да се лицензират като данъчни складове.

Казанджиите са категорични, че ограничението ще доведат до увеличаване на работещите в сивия сектор и на броя на нелегалните и самоделни казани, които всъщност произвеждат нелегалния и фалшив алкохол.

 

 

15:37ч. 19.04.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.