Конфликт:

Производители на оранжерийни зеленчуци съдят земеделското министерство

 Производители на оранжерийни зеленчуци съдят земеделското министерство

Директните им плащания били занижени близо 5 пъти в сравнение с предишните програми. В момента всички домати на пазара са внос. 

Производителите на оранжерийни зеленчуци съдят земеделското министерство, заради намаляването на субсидиите по схемата за обвързана подкрепа. Това съобщи от Пловдив Българската национална телевизия.

Те настояват да получат чрез съда мотивите, с които директните им плащания са занижени в противоречие с договореното от  7 900 000 евро на 2 500 000 евро. По предварителни сметки сега парите, които ще получи един оранжериен производител ще са 5 пъти по-малко от тези, които е вземал по предишните програми.

В най-богатия на зеленчуци район – Пловдивския, предлаганите сега домати и краставици най-често идват от южната ни съседка.

В момента всички домати на пазара са внос. За да има родно производство преди април, оранжерийните производители настояват за по-сериозна държавна подкрепа. Браншът е значим, но недооценен, категорични са фермерите.

Пламен Димитров, Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция: “Оранжерийното производство дава зеленчуци през месеците януари, февруари, март, април, когато зеленчуци не могат да се произвеждат на открито. Значи това е стратегия да имаш зеленчуци през това време.

Второ оранжерийното производство ангажира най-много работна ръка – това е много силен ефект. Трето оранжерийното производство е в основата на полското производство, защото трябва да се посадят разсадите.”

Въпреки качествата на родните зеленчуци, конкуренцията в сектора е голяма, заради нерегламентирания внос и по-високото субсидиране на чуждестранните производители.

Пламен Димитров, Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция: „Сивият сектор в плодовете и зеленчуците е някъде около 70%. От държавата искаме поне това, което сме договорили – искаме тази субсидия от 7,9 милиона евро да бъде получавана, за да може тя да стимулира ранното производство.”

По регламент намалената субсидия ще започне да се раздава през март. Надеждите на земеделците са от догодина схемата да е различна и да можем да сложим на трапезите през февруари родни зеленчуци.

 

09:41ч. 23.02.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.