:

Производители на продукти с географско указание могат да получат още пари от ЕК

Производители на продукти с географско указание могат да получат още пари от ЕК

111 млн. евро е отпуснатият бюджет от ЕК за промоционалните програми за 2016 година.

При откриването на Десетия Празник на горнооряховския суджук това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Тя допълни, че самото кандидатстване вече е максимално улеснено и ще става по електронен път директно в ЕК.

„Участието на родните производители в тези програми е един от начините страната ни да се позиционира по-добре на външните пазари“, изтъкна министър Танева.

Министърът на земеделието и храните посочи, че горнооряховският суджук е най-известният местен продукт в България. По думите й, именно той е първото българско защитено наименование, вписано в Европейския регистър.

Танева припомни, че горнооряховският суджук е първият български месен продукт, който е с международна награда през 1861 г. в Италия, а писмени доказателства за рецептата датират още от 16-ти век.

„Вторият продукт е българското розово масло. Имаме вписани четири български месни продукти с традиционно-специфичен характер. В процедура е „Говежда пастърма“ и още три хранителни продукта“, каза още министър Танева.

Тя допълни, че традиционните български храни, включително и пчелният мед, имат основание да бъдат вписани в регистъра.

„Тези продукти са приоритизирани при участие в промоционалните европейски програми“, поясни Десислава Танева и допълни:

"Бих посъветвала производителите, всички, които имат такива защитени географски указания, на вина ние имаме най-много, да участват в тези промоционални програми и да използват необходимия експертен потенциал, така че да имат повече пазарен дял навън, защото той им носи по-висок доход."

 

21:45ч. 04.06.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.