Да не повярваш::

Прокуратурата е осъдена заради 25 т черен пипер

Прокуратурата е осъдена заради 25 т черен пипер

Върховният съд е намалил обезщетението от 36 хил. лв. на 1000 лв.

Провалено дело за укриване на 25 тона черен пипер, за който се е предполагало, че е краден, ще струва на прокуратурата 1000 лв. Това е обезщетението, което обвинението е осъдено да плати по дело по Закона за отговорността на държавата, показва проверка на в. "Сега" в съдебните регистри.

Обезщетението е присъдено на бизнесмена Петър Лашов заради имуществени вреди - разноски за адвокатско възнаграждение по делото за черния пипер. Първоначално обвинението е осъдено да плати 36 хил. лв. обезщетение, колкото иска и Лашов.

По делото има счетоводна експертиза, според която парите са действително платени на адвокатското дружество, ангажирано от Лашов.

В съдебния акт се разказва как Лашов е бил привлечен като обвиняем от столичното следствие през август 2005 г. Според обвинението от юли 2000 г. до април 2001 г. с цел да се облагодетелства с 24 500 кг черен пипер на стойност 343 000 лв. придобил и укрил пикантната подправка, за която знаел, че е придобита с престъпление.

Съдебното дело тръгва през 2011 г. През 2013 г. Лашов окончателно е обявен за невинен.

Когато казусът стига до върховния съд обаче, висшите магистрати изменят решението и присъждат само 1000 лв. Те обясняват, че според тарифата за минималните адвокатски хонорари по обвинението на Лашов защитата би струвала 500 лв.

И още: "В исковата молба не са изложени никакви съществени причини, които да са наложили ищецът да заплати хонорар, надвишаващ седемдесет и два пъти минималното адвокатско възнаграждение. Ищецът не е положил грижа да получи защита срещу разумно възнаграждение. Ето защо прокуратурата му дължи обезщетение само до двойния размер на минималното - 1000 лв."

По закон

Според Закона за отговорността на държавата и общините за вреди се дължи обезщетение за увреждането, причинено на граждани от дознанието, следствието, прокуратурата и съда от незаконно задържане, обвинение в извършване на престъпление, осъждане, изпълнение на наложено наказание над определения срок или размер, използване на специални разузнавателни средства.

Според годишния доклад на прокуратурата за 2014 г. е нараснал броят на хората, които са я осъдили по този закон. През м.г. те са 298, година по-рано са 280, а през 2012 г. - 213.

През 2013 г. прокуратурата е платила по 5 567 248 лв. Наскоро правителството отпусна поредната голяма сума за изплащане на обезщетения.

 

23:33ч. 29.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.