Съвети:

Пръскайте овошките през 2 седмици заради влажното време

Пръскайте овошките през 2 седмици заради влажното време

Заради прекалено влажното и променливо време, сливите, ябълките и крушите са застрашени от развитието на много болести и неприятели, затова са нужни системни грижи. „Не може да пръскате през 20 дни и да искате добри резултати“, предупреди агрономът на „Сортови семана“ Свободка Ангелова.

„Често клиентите ми носят пликчета с болни плодове, листа и клонки, за да дам съвет как да лекуват  дръвчетата. Но за мен винаги е по-важна превенцията. Трябва да не допускаме заболяване, а не после да ликвидираме последиците. Затова пръсканията в този период трябва да стават през 14 дни, като често препоръчвам комбинация от препарати – напр. „Шавит“ и „Скор“ за овощните дървета, лозите и зеленчуковата градина. Или комбинация от „Проплант“ и „Скор“ за доматите, пипера и краставиците.

Задължително слагайте в този лечебен коктейл прилепител, защото обилните дъждове отмиват препаратите, напомня Свободка Ангелова. Но истината е, че лечението от разстояние и по описание не винаги дава добри резултати. Агрономът може да прецени най-добре на място ситуацията и мерките, които трябва да се вземат.

Често например се наблюдава преждевременно опадване на сините сливи. Причините може да са различни. На първо място това може да е в резултат от ненавременни мерки за растителна защита. Много опасен вредител например е сливовата оса, която убожда плодовете още по време на цъфтежа и ако срещу нея не се извършат всички пръскания, плодовете дефектират и падат.

В по-лошо гледаните градини плодовете могат да окапят и на по-късна фаза. Причината е, че овошките може да са нападнати от шарка по сливата, която е една от най-опасните болести. За целта не бива да се допуска нападение от листни въшки, защото те пренасят вируса, което означава, че трябва да се пръска редовно.

Лошото е, че ако една градина бъде веднъж поразена от шарка, трудно може да бъде излекувана. Антибиотици за растенията няма – има само за лечение на хората и животните. Затова борбата се води главно срещу въшките, които пренасят вируса. Най-ефикасният препарат срещу тях е Би 58.

Чувствителността при сортовете към тази болест е различна.

Най-силно податливи са местни „Кюстендилска Тетевенска“ и „Дряновска синя слива“.

Силно чувствителни са и „Стринава“, „Струмска синя“ и „Монарх“. По-устойчиви са „Стенлей“, „Изобилие“, „Онтарио“ и „Виолетова ренклода“.

Вирусът се пренася най-често при пресаждане, а върху здравите дръвчета в градината - чрез листните въшки. Борбата с шарката се води чрез изкореняване на стари и болни дървета и засаждане на устойчиви и толерантни сортове, като „Стенлей“.

Покафеняването на плодовото месо около костилката преди узряването на плодовете понякога се дължи на високите температури през лятото.

Любителите овощари е добре да знаят още някои особености за  отглеждане на сливовите насаждения.

Кореновата система на тези дървета прониква на малка дълбочина. Висококачествена продукция се получава на по-топли и богати с хранителни вещества почви. Песъчливо-глинестите, глинестите и влажните варовити са за предпочитане. Чакълестите обаче са неподходящи.

Най-ефективният начин за поддържане на почвената повърхност е чрез есенната оран, която се извършва на дълбочина 10-12 см, като трябва да се внимава да не се засегнат корените на растенията.

Разрохкванията през вегетационния период се извършват на дълбочина 5-7 см за по-леките песъчливи и добре аерирани почви и на 8-10 см за по-тежките.

Затревяването на терените в междуредията и крайредовите ивици в  градините се отразява отрицателно върху растежа и плододаването на дърветата. Отрицателният ефект може да се намали, ако почвата в околостъблените кръгове се обработва с диаметър, равен на диаметъра на короните на дърветата. Тази практика дава ефект в младите сливови насаждения, но за старите градини е безполезна.

Сливите имат нужда също от редовни резитби, тъй като образуват много гъста корона. Ето защо е необходимо веднага след засаждане на младите фиданки на постоянно място да започне формирането им. Най-подходящо време е пролетта - от началото до края на март.

11:19ч. 07.06.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.