:

Пръскайте срещу чесновата муха

Пръскайте срещу чесновата муха

Предзимно засаденият чесън напредва в развитието си. Времето обаче е сравнително топло, затова е добре да се вземат мерки срещу чесновата муха. Вредителят лети при температура 2-3 градуса, а в момента дневните температури са много по-високи. Площите могат да се обработят с подходящ инсектицид – напр. „Нуреле“, като се пръскат не само растенията, но и почвата около тях. Всъщност опасни са ларвите на мухата, които се вгризват в младите растения и увреждат неоформената луковица. Нападнатият чесън пожълтява, средният му лист се накъдря и изсъхва.

Добре е към препарата да се добави и прилепител, за да се предотврати отмиването му от дъждовете.

Превенция срещу появата на чесновата муха е да се избягва засаждане на чесъна на едно и също място, трябва да се ограничи и използването на оборски тор, който създава благоприятна среда за размножаването на вредителя.

В този период трябва да се извърши и първото окопаване на лехите, тъй като растенията вече са достигнали 8-10 см. В големите площи това се извършва механизирано, а в малките стопанства – на ръка. След две седмици  при подходящо време може да се извърши още една обработка на почвата. Така ще разрохкате почвата, която се е уплътнила от дъждовете, и ще осигурите достатъчно кислород за корените на растенията.

21:38ч. 08.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.