Съвет на специалиста :

Пръскайте с „Дитан“ и „Скор“ лозите, които са боледували от мана

Пръскайте с „Дитан“ и „Скор“ лозите, които са боледували от мана

 

Беритбата на гроздето приключи, но грижите за лозовите насаждения продължават, особено ако растенията са станали жертва на мана или екскориоза. В тези масиви гроздето загни или изсъхна, а листата покафеняха и опадаха преждевременно. Проблемът е, че лозите, които са преболедували тежко през тази годината, не раждат добре и през следващата, затова трябва да се предприемат мерки.

Опадалите листа задължително се събират и изгарят, защото са носители на гъбни болести. Те не бива да се използват за компостиране, съветва агроном Свободка Ангелова.

След това лозите може да се напръскат с разтвор от препаратите „Дитан“ и „Скор“. Това е добре не само срещу маната, но и срещу екскуриозата. Към разтвора задължително прибавете прилепител, за да не се отмие от дъждовете. Пръскането трябва да се извърши по добре познатите правила - в топъл и спокоен слънчев ден.

Ако изпуснете есента, може да направите пръскане през пролетта с „Делан“ с концентрация 0,05% в комбинация със „Строби“ срещу брашнеста мана. С тази комбинация може да напръскате два пъти.

През есента лозите трябва да се наторят и подготвят за предстоящите студове. По-слабите може да бъдат наторени с пилешка тор. Тя е много богата, но прекалено силна, затова трябва да внимаваме с концентрацията. Добри резултати дава и оборският тор, но ако нямате, използвайте комбинация от троен суперфосфат и калиев сулфат. Внасят се сега, защото се разтварят бавно в почвата – нужни са цели 6 месеца, за да подействат.

Торът се разпръсква на 50-60 см от стеблото. Добре е да оформите чаша и да поръсите сместа по нейния ръб. После лозата се загърля с пръст, за да не измръзне. Така подхранена и завита, тя ще изкара своя зимен сън.

 

08:02ч. 21.10.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.