Съпротива:

Пчелари спряха хеликоптери заради пръскането

Пчелари спряха хеликоптери заради пръскането

Пчеларите не позволиха на хеликоптерите да излетят и да пръскат над полето на Гоце Делчев, съобщи Дарик радио.

Над 50 пчелари в понеделник още преди изгрева на слънцето се събраха на селскостопанското летище край Гоце Делчев и не позволиха на хеликоптерите, базирани там, да излетят.

Според собствениците на кошери от региона третирането с препарата цитрол, предприето от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) заради кръвосмучещите, които пренасят заразния нодуларен дерматит, е опасно за хора и животни и се извършва противозаконно.

Във вторник сутрин протестите продължават, като пчеларите се надяват на подкрепата и на своите съграждани.

По думите им препаратът унищожава не само пчелите, а остава по тревите и растенията, от които пасат животните, което пък ще се отрази на качеството на меда, млякото, месото, зеленчуците и другите посеви.

“Кошерите в региона са разпръснати и няма как летците да спазват задължителния отстъп от 800 м“, категоричен е председателят на местния пчеларски съюз Тома Чолаков.

"Около 650 000 дка ни остават да пръскаме срещу нодуларен дерматит", каза пред Агенция "Фокус" д-р Марин Маринов, главен експерт в „Дирекция здравеопазване, хуманно отношение към животните и контрол на фуражите” в Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Той посочи, че тази сутрин разбрали, че има проблем в района на Гоце Делчев, защото пчеларите недоволстват и не е пръскано.

"Но при всички случаи трябва да приключим пръскането, защото загубите за говедовъдите са много големи”, посочи експертът.

Той каза още, че до настоящия момент не са били уведомявани от пчелари от страната за отровени пчели конкретно от техните пръскания.

22:14ч. 04.07.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.