Екзотика:

Пъпешово дърво ражда зеленчуци

Пъпешово дърво ражда зеленчуци

Една нова екзотика си пробива път сред българските любители - градинари. Това е т. нар. пъпешово дърво, което през есента се отрупва с плодове. Те имат лекия аромат и привкус на недозрял есенен пъпеш от сорта „Видински коравец“.

Този американски пришълец обаче е  по-скоро в категорията на декоративните зеленчуци, обясни доц. Серафим Серафимов. Принадлежи към семейство „Доматови“ и няма никаква връзка с истинското Пъпешово дърво, известно като Папая, коментира Серафимов.

Това е тревисто топлолюбиво растение, чийто стебла могат да полягат на земята и да се вкореняват. В нашите условия родовитостта му е  незадоволителна поради лошо оплождане. Трудно може да достигне пълна зрялост и да изяви характерните си качества. Не може да презимува на открито, затова може да се отглежда само в оранжерийни условия или в топли парници.

Оцветяването на кожицата се оприличава шеговито на затворническа раирана дреха с бледосини ленти. С това напомня  оцветяването и формата  на плодовете на дървовидния домат - "Цифомандра". 
Плодовете му могат да се използват за туршии в  смес с други зеленчуци  - домати, чушки, дребни недозрели дини. Любопитното е, че поема много повече от сол в сравнение с  другите зеленчуци. Вероятно затова те омекват. 

07:29ч. 12.09.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.