През март:

Първи грижи за тревните площи след тежката зима

Първи грижи за тревните площи след тежката зима

 

През март зелената морава се покрива с нежен блясък. Това е дълго чаканият знак, че идва  пролетта и първите млади тревички си проправят път над земята. Какви са необходимите грижи в този период на годината?

Първата стъпка е аерацията. Често тревните площи са на почви, които не са достатъчно песъчливи и до корените достига малко въздух. В резултат на това почвата е твърде плътна и растежът на тревата се забавя. Аерацията – добавянето на въздух, може да помогне. Използват се специални градинарски пособия за пробиване на дупки в моравата. Тези дупки често се пълнят с едрозърнест пясък, за да не потънат в кал. Така повърхностната вода прониква по-добре, а корените на тревата получават повече въздух, което подпомага растежа. При малки площи или в проблемни места (напр. където почвата е особено глинеста и/или няма циркулация на водата), можете да аерирате тревата и с вила за разрохкване.
С електрическия аератор GARDENA EVC 1000 можете трайно да отстраните мъха, изсъхналата трева и плевелите, с което значително се подобрява абсорбацията на въздух, вода и хранителни вещества. Острите издадени остриета от закалена галванизирана неръждаема стомана проникват в почвата с прецизност до милиметър и отстраняват от нея нежеланата заплетена и мъртва трева.  

Добре е да знаете, че аерирането е интензивен вид третиране и се препоръчва да се прави по веднъж годишно - през пролетта и есента.

Добра работа върши и електрическото гребло, с което се отстраняват мъха и плевелите. Греблата вървят със събирателна торба, в която отпадъците се събират по време на работата. Монтира се лесно без инструменти. Така се спасявате от досадното ръчно събиране, пестят се време и усилия.

 

21:37ч. 13.03.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.