Прогноза:

Пържолите няма да поскъпват за Коледа

Пържолите няма да поскъпват за Коледа

Български и пресни за около 8 лв. килото.

Българската пържола не само няма да поскъпва, но вероятно ще поевтинее за Коледа. Тя ще е на една добра цена от около 8 лв. за килограм. Това е прясно и хубаво месо, което днес се коли, а утре е на пазара, каза Миленка Димитрова, член на Управителния съвет на Асоциацията на свиневъдите в България.

В момента пазарът е залят с евтино вносно месо от Европа. Цената на обезкостената плешка в търговските вериги е 5 лв./кг. За българските производители обаче тази цена е ниска, затова в момента почти не се колят прасета и се изчаква наближаването на празниците.

Миленка Димитрова е директор на „Свинекомплекс Голямо Враново- инвест“, Русенско, където се отглеждат над 30 хил. прасета. Производителите разполагат с няколко фирмени магазина, но се оплакват, че търсенето е слабо.

„За съжаление, хората не се интересуват от качеството. Българската мръвка е вкусна, но стига трудно до потребителите, защото търговските вериги разчитат на доставки отвън.

Най-голям интерес към продукцията ни имаше на изложението „Златен лъв“ в зала „Универсиада“ в столицата, където всеки ден пред щанда на фирмата се извиваше дълга опашка, разказа Димитрова. Но това е капка в морето на фона на възможностите на свинефермата, която може да коли по 120 прасета дневно.

Ако стагнацията продължи, ще сме принудени да смъкнем цените под тези на вносното. Надяваме се хората да искат да ядат прясно месо. Два-три дни преди Коледа интересът може да се засили, но после отново ще е пълно мъртвило“, коментира тя.

В България се отглеждат различни породи животни – датски, английски, канадски. Българските са рядкост - в някои ферми има Дунавска бяла. Други български породи почти не са останали.

Нашите животни се хранят много пълноценно и качествено благодарение на това, че 60% от дажбата им са зърнени култури, докато в Западна Европа животните се хранят с отпадъци от хранителната промишленост, твърдят производителите.

10:03ч. 09.12.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.