:

Работата в лозето не свършва с прибирането на реколтата

Работата в лозето не свършва с прибирането на реколтата

Скоро гроздето от тазгодишната реколта ще бъде прибрано, но грижите за лозите не свършват, ако са млади и крехки. В края на този месец по-слабите може да бъдат наторени с пилешка тор. Тя е много богата, но и силна, затова трябва да внимаваме с концентрацията. Добри резултати дава и оборският тор, но ако нямаме, може да използваме комбинация от троен суперфосфат и калиев сулфат. Първият стимулира плододаването, а вторият развието на кореновата система. Внасят се сега, защото се разтварят бавно в почвата – нужни са цели 6 месеца, за да подействат.

Торът се разпръсква на 50-60 см от стеблото. Добре е да оформите чаша и да поръсите сместа по нейния ръб. После лозата се загърля с пръст, за да не измръзне. Така подхранена и завита, тя ще изкара своя зимен сън.

През октомври могат да се садят и нови лозички. За целта трябва да се подготви дупка с размери 40 на 40 см. Пръстта се смесва едно към едно с добре прегорял оборски тор, а отдолу може да сложите и малко пясък, за да съхранява влагата. Корените се разполагат комфортно – без да се пречупват или сгъват, засипват се с почва, притъпкват се добре, за да излезе въздухът и се поливат обилно. Напролет, когато времето почне да се затопля, почвата старателно се разрохква и се почиства от плевели. При засушаване растенията редовно трябва да се поливат, а при влажно време да се пръскат, защото всяко заболяване ще забави развитието им.

Кога се слагат коловете? Според специалистите това трябва да дори да предхожда засаждането на лозите. Коловете се забиват на около 5 метра един от друг на дълбочина 60 см, като отгоре се оставя по около 1,80 м. Те могат да бъдат метални, дървени или от бетон. Въпросът е да са положени здраво в земята, за да държат конструкцията, когато лозите започнат да раждат и гроздето натежи.

Между тях се опъва централната тел, която трябва да е с дебелина между 3 и 5 мм. Много важна е височината, на която се поставя - тя трябва да е между 80 и 1,10 м. В някои по-горещи райони на страната основната тел може да бъде опъната на 1,50 м от земята. Така гроздето ще бъде спасено от прегряване. Повечето лозари обаче смятат, че  оптималната височина на основната тел е 90 см, защото това положение е удобно за всички дейности в лозето - бране, пръскане и резитба.

На самите лозички се забиват индивидуални колчета с размери 2 на 4 см от чам, бук, дъб, като всяко колче се привързва към основната тел. Така се получава цялостна и здрава конструкция.

14:29ч. 13.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.