Допълнителен доход:

Разрешиха събиране на 5 т блатно кокиче - вижте къде

Разрешиха събиране на 5 т блатно кокиче - вижте къде

Министерството на околната среда и водите разреши събиране на пет тона блатно кокиче от четири находища, които са намират в защитени местности и територии, което е пет пъти повече от 2014 г., когато бяха разрешени само 1100 кг.

Това е разписано в заповед на екоминистър Ивелина Василева, качена на сайта на МОСВ.

В момента започва масовият цъфтеж на растението, което е под защита на Закона за биологичното разнообразие. То ще може да се бере в Защитена местност „Дебелата кория“ в землището на с. Блатец, Сливенско, където разрешеното количество е 1000 кг, в  землището на с. Присад, Бургаско – 1000 кг, в защитена местност „Калината“, Бургаско (1500 кг) и в местността „Блатото“ край Ямбол( 1500 кг).

През 2016 г. ще бъде забранено събирането на листно-стеблена маса в останалите 12 защитени местности и територии в землищата на Свиленград, Хасково, Шумен, Бургас,Ямбол и Пловдив.

Към начина на събиране има строги изисквания – растението се изрязва на височина 5-7 см над земята, но 20-30% от площите трябва да се оставят непокътнати, тъй като от едно и също място може да се събират билки през година, но при продължителна суша още по-рядко.

От екоминистерството напомнят, че санкцията за незаконно бране и търговия с кокичета е до 5000 лв. за физически лица и по 10 хил. за юридически.

15:01ч. 21.04.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.