В помощ:

Разсадите от Южна България се прихващат трудно в Софийското поле

Разсадите от Южна България  се прихващат трудно в Софийското поле

Пазарът вече е заринат с ранен разсад от домати и пипер. Проблемът е, че растенията са отгледани в по-топлите райони на страната, а се продават на Женския пазар в столицата и се прихваща трудно в по-студеното Софийско поле, обяснява агроном Ивайло Иванов.

„Разсадът отгледан в Пловдивско и Пазарджишко е гледан при коренно различни условия. Той е напреднал в развитието си и когато бъде засаден на по-голяма надморска височина, има нужда от месец, за да се адаптира. Причината е, че в Софийско температурите сутрин падат до 4-5 градуса. Тази година се редуват дни с необичайно високи, дори летни температури, с резки застудявания, което допълнително стресира растенията. Те започват да боледуват и често загиват.

Затова, ако бързате с разсаждането на открито, трябва да имате готовност да покривате с найлон лехите през нощта. Другият вариант е да подготвяте разсадите си сами. Така те ще бъдат по-добре адаптирани към района, в който се намира вашата зеленчукова градина“, съветва Ивайло Иванов.

На помощ могат да дойдат и някои медсъдържащи препарати. Шампионът например укрепва младите растения и ги прави по-устойчиви на застудявания. Първото пръскане обаче не бива да е по-рано от десетина дни след разсаждането.След това може да напръскате предпазно с купроцин или манекс. Акробатът също е добър срещу мана.

Но най-важното е в разтворите да се слага прилепител, за да не се отмиват препратите от дъждовете.

12:52ч. 21.04.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.