По Коледа и Нова година:

Райски ябълки от Испания направиха пробив на българския пазар

Райски ябълки от Испания направиха пробив на българския пазар

Божествени райски ябълки от сорта Ройо Бриланте (Rojo Brillante) взривиха пазара. Вкусните плодове, които имат способността да премахнат болките от главата, зъбите и корема и да удължава любовта, са внос от Испания и се продават в търговските вериги по около 1 лв. за бройка. Те нямат нищо общо със стипчивите си събратя, които се ядат само, когато като омекнат.

На българския пазар райската ябълка, наричани още каки, има злополучна съдба. Преди около 40 години в страната са внесени предимно стипчиви сортове, което отблъсква потребителите. Затова и до днес повечето възрастни хора не искат да вкусят от този витаминозен плод. Сладките сортове обаче са божествени и според един от вносителите Стефан Митов-Кони за втора година те се посрещат добре на българския пазар. Единственият проблем е, че имат малка трайност. Трябва да бъдат продадени за около пет дни, иначе омекват прекалено много и губят търговския си вид, обяснява Стефан Митов.

Според доц. Серафим Серафимов има и друга причина за слабата разпространеност на овощния вид в България – това е неговата чувствителност към измръзване. Смята се, че какито е "топлолюбиво“, но истината е, че някои сортове се отглеждат успешно дори  в по-студените райони на страната, включително в Плевен и Лом. Доц. Серафимов се радва дълги години на плодовете на безтаниновия сорт "Таненаши" в градината си в с. Велика, Бургаско.

Александър Драготинов, специалист с добри познания за райската ябълка, хвърля допълнителна светлина върху различните сортове.

Съществуват 4 различни вида райски ябълки по отношение на стипчивостта:
1.pollination constant non astringent (PCNA) 
2 pollination constant astringent (PCA) 
3 pollination variant astringent (PVA) 
4 pollination variant non astringent (PVNA) 
Първият вид - PCNA  - узрелите и още твърди плодове винаги са нестипчиви. Опрашените получават семки, но има и редки изключения.
Вторият - PCA  - узрелите и още твърди плодове са винаги стипчиви. При опрашване имат семки.
Третият вид – PVA - узрелите и още твърди плодове получават при опрашване семки и плодовото месо има повече или по-малко кафяви петна, но опрашени или не остават стипчиви.
Четвъртият вид – PVNA – при опрашване получава семки и плодовете в твърдо състояние са нестипчиви.
На пазарите се ценят нестипчиви плодове в твърдо състояние. Сортовете от първият вид обикновено не отговарят по показатели - форма на плода, климатични изисквания, вкус, особености на растежа и плододаването на дървото. Оказва се, че плодове от третият или четвъртият вид отговарят на желаните показатели и че стипчивостта им може да се премахне след беритбата. За тази цел плодовете се обработват температурно в етиленова среда определено време. И тъй като плодовете нарочно не се опрашват, то предложените на пазара плодове нямат семки и не са стипчиви. Такъв е произходът на сорта „Шарон“ (в същност сорта „Триумф“, наречен в Израел „Шарон“). „Ройо Бриланте“ от Испания и „Каки Типо“ от Италия са същият тип. „Фую“ принадлежи към първия вид. Той може да е по-малко студоустойчив, отколкото разпространения  „Чинебули“ в България.

Надеждата е райската ябълка да бъде преоткрита от българските фермери и любители градинари, защото може да вирее успешно на много места в страната. Плодовете притежават редица ценни качества. Те съдържат пектин, калций, фосфор, желязо, калий, магнезий, цинк, „свещения“ витамин Е, витамините А, С, В1, В2, В6, антиоксиданти, танинови киселини  и др.

В Япония днес е широко разгърнато производството на сушени райски ябълки, които са вкусни и диетични. Това може да правим и у нас. Българският пазар може да бъде залят от райски ябълки собствено производство и тогава плодовете няма да се предлагат по левче за бройка, смята Серафимов.  

13:42ч. 08.01.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.