Малка градина:

Растения от жив плет не се пресаждат

Растения от жив плет не се пресаждат

В някои случаи живият плет е комбинация от растения – например, лигуструм с туи, които са засадени през определено разстояние с декоративна цел. Често  собствениците решават да пресадят туите на друго място, защото не са доволни от развитието им или имат нови идеи за общия изглед. Пресаждането обаче не е препоръчително, защото растенията в живия плет са с оплетени корени, поради близкото засаждане и при прерязване на корените е възможно да загинат или да изсъхнат частично. Ако искате промяна, е по-добре цялостно засаждане на нов жив плет.

Бързо ли расте живият плет?  

Живият плет расте изключително бързо и затова е важно да се намалява редовно височината му. Така ще бъде здрав и плътен. Ето защо не трябва да се допуска по-голям прираст на година от 5-10 см.

Подрязването е според целите. Ако се прави за сгъстяване, са необходими  ежеседмични резитби.

Ако искате да се издължи, трябва да оставите малък прираст - 3-4 см. След това се прилагат ежеседмични леки резитби за сгъстяване в продължение на два-три месеца.

Когато живият плет достигне необходимата височина, се преминава към поддържаща резитба, като се намалява почти целият прираст.

08:57ч. 07.02.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.