Полезно:

Растения с лечебни свойства

Растения с лечебни свойства

Листата на праисторическия вид гинко билоба могат да се използват за лечебни цели и в сурово състояние, ако имате такова дърво в градината си.

Някога с гинкото са се хранели динозаврите, а ние - съвременните "динозаври", го използваме, за да поддържаме мозъка си в добра форма, посочи доц. Серафим Серафимов пред AgroLife. Три листенца на ден са достатъчни за оросяване на мозъка и подобряване на паметта. Те са леко кисели, приятни на вкус и напомнят киселец.

Преди години се е смятало, че гинкото е изчезнал вид, но неочаквано го откриват в един китайски манастир и днес той е божествен дар за човечеството, допълва Серафимов.

За озеленяване обаче се използват мъжки растения, тъй като презрелите плодове миришат лошо.

Всеки е добре да има в градината си още едно растение, което подобрява състоянието на кръвоносната система. Това е аронията, растение сибиряк, което не се страхува от никакви студове. Може да го видите по улиците и дворовете в северните руски градове. Ценното е, че съдържа вещество, което разрушава плаките от кръвоносните съдове, затова се използва също като антисклеротично средство. Добре е да се яде, без да премине през термична обработка. Най-добре се запазва в бутилка, като  аронията и захарта трябва да са в равни количество.

Антисклеротично действа и  хинапът, но чрез понижение на кръвното налягане, тъй като съдържа „бета-блокер“.

И трите растения могат да се отглеждат по нашите ширини, посочва Серафим Серафимов.

07:44ч. 11.07.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.